skip to main content
SwedishNorwegianFinnishDanish

Vad är Shell PurePlus Technology?

november 14, 2014

Shell PurePlus Technology är en revolutionerande gas-to-liquid process (GTL) som omvandlar naturgas till kristallklar basolja som är så gott som fri från råoljans föroreningar. Resultatet är Shells hittills mest avancerade syntetiska motorolja. Shell är först i branschen och det markerar kulmen på mer än fyrtio års forskning och utveckling i Shell-laboratorier över hela världen.

Shell Helix Ultra med PurePlus Technology representerar ett stort steg för varumärket Shell Helix Ultra, och ny strategisk fokus på GTL-teknik i dess produktportfölj, till skillnad från traditionell råoljeraffinering.

Shell PurePlus Technology är en revolutionerande process för att utveckla ren, syntetisk basolja som ger högre rengörings- och skyddsnivåer. Den produceras i Pearl-anläggningen i Qatar i ett samarbete mellan Shell och Qatar Petroleum. Det hela börjar med utvinning av naturgas från Qatars North Field – världens största naturgasfält. I en förgasare reagerar metan med rent syre för att producera syntesgas. Syntesgas kommer sedan in i en av anläggningens 24 reaktorer, där kolvätekedjor omlagras och omvandlas till en flytande basolja som är praktiskt taget fri från alla de föroreningar som finns i råolja.
1L Helix MASTER Ultra
Basolja utgör ca 75-90 % av en motorolja, så detta är en avsevärd förändring vad beträffar Shell Helix Ultra-motoroljors sammansättning. Till skillnad från basoljor som härstammar från råolja ger gas-till-vätska en bättre molekylstruktur, med vilken Shell skapar Shell Helix Ultra med PurePlus Technology, en ny branschledande motorolja med bättre skydd mot slam, bättre korrosionsförsvar och i slutändan en faktor för längre motorlivslängd. En av fördelarna är bränsleekonomin som visserligen varierar med viskositetsgraden, men vissa produkter i Shell Helix Ultra med PurePlus Technology-sortimentet kan ge upp till 3 % lägre bränslekostnader.

Robert Sutherland, chef för Shell Helix Global Technology, sade: ”Shell PurePlus teknologin banar väg för nästa generations motoroljor genom att erbjuda möjligheter för nya viskositetsgrader som kan skydda motorer som är utsatta för mer extrema villkor. Än så länge har detta gjort det möjligt för oss att skapa Shell Helix Ultra 0W-sortimentet, och vi jobbar redan med att utveckla framtida produkter.”