skip to main content
SwedishNorwegianFinnishDanish

Spara miljoner med rätt olja

juni 2, 2015

Det är tyvärr inte så ovanligt att växellåda och lager skadas på grund av felaktig smörjning. Rätt olja förebygger inte bara haverier, utan minskar dessutom utsläppen genom att göra motorn effektivare.

Som distributör av Shells smörjmedel strävar Univar ständigt efter att hitta rätt oljor för varje tillämpning. Vår personal deltar regelbundet i kurser för att vara uppdaterade på utvecklingen i branschen. Dessutom har Univar alltid Shells egna tekniker att luta sig mot. Det är kompetens som kommer väl till pass när branschaktörer får problem, vilket hände ett svenskt företag inom metallindustrin för några år sedan.

– Kunden hade problemet att växlar och lager havererade ungefär med halvårsintervall. Univar, som vid den tiden levererade metallbearbetningsprodukter till företaget, fick frågan om det gick att lösa problemet. Efter en del efterforskningar föreslog vi kunden att testa Shell Omala S4 – en helsyntetisk produkt som har hög livslängd och som tål extrema belastningar och temperaturer, säger Niclas Härgestam, försäljningschef vid Univar.

Resultaten lät inte vänta på sig. Idag har produktionen varit haverifri i åtta år – med bara några oljebyten. Företaget har sparat omkring 4,5 miljoner kronor på det.

– När vi talar om energibesparingar med rätt oljehantering handlar det inte bara om kilowattimmar, utan även om CO2-utsläpp. Alla verksamheter måste minska sina koldioxidutsläpp, och minskad energiförbrukning är detsamma som minskade CO2-utsläpp, säger Härgestam.

Univar kan idag erbjuda Shells hela produktsortiment, utöver Omala-oljorna. Med standardprodukten Tellus S2 som bas har Shell tagit fram Tellus S4, för att göra det möjligt att spara ännu mera energi. S4 ME, den senaste produkten i Tellus-serien, används i hydrauliska system där den ökar livslängden och håller kostnaderna nere.
– Vi har valt en långsiktig strategi för att minska kundernas energiförbrukning och pressa deras totala kostnader. Det handlar om att göra livet enklare med rätt produkt på rätt plats, säger Susanne Ekdahl, varumärkes- och kommunikationschef på Univar.

Förutom Shell-produkter levererar Univar smörjmedel och fetter från tillverkare som Houghton och Fuchs, och dessutom sitt eget varumärke. Läs mer om Univars produkter på www.univarlubricants.se/fi/no/dk