skip to main content
SwedishNorwegianFinnishDanish

Rätt olja är viktigare än du tror

september 9, 2015

Rätt sorts olja i vevhus och växellåda i din bil betyder mycket för både bränsleekonomi och livslängd. Här hittar du de rätta tipsen.

De flesta är omedvetna om vilken olja de använder. Växellådsoljan är det för övrigt få som byter själva – den detaljen brukar man överlåta åt verkstaden. Men inte ens hos verkstaden kan man vara säker på att få rätt olja.

– Att ha rätt olja i motor och växellåda är mycket viktigare än många tror. Den främsta orsaken är att fel olja kan förkorta livslängden på motor och växellåda, och du kan använda mer bränsle än nödvändigt, förklarar Christoffer Hansen från Univar.

Det klassiska exemplet är att oljelampan tänds på instrumentpanelen, och man kör in till närmaste bensinstation för att köpa olja. I det läget är det avgörande att öppna bilens instruktionsbok, eller att använda t.ex. lubematch.shell.com för att hitta rätt olja. Alternativt kan man ringa till en leverantör som Univar för att få hjälp att hitta rätt olja.

– Vi som bor i Skandinavien kan uppleva riktig vinterköld, och då blir det extra viktigt att använda rätt olja. Ju kallare det är desto mer trögflytande blir oljan, och den får svårare att smörja maskindelar.

Även bilar som används lite och som sällan hinner bli ordentligt varma kan få smörjproblem.

– Vi har undersökt ett antal bilar som främst använts för att köra korta sträckor. Eftersom motorerna sällan hinner nå rätt arbetstemperatur konstaterade vi kraftiga beläggningar på grund av alltför tjock vevhusolja. Med rätt olja hade problemen varit mindre.

Växellådsoljan brukar de flesta låta verkstaden byta, men erfarenhetsmässigt har inte alla återförsäljare rätt olja på hyllan.

– Rätt växellådsolja är också viktigt. Fel olja kan göra att växellådan känns trög, och även automatlådor kan få problem med växlingen. I värsta fall kan växellådan ta skada av fel olja. Det har vi sett i många fall, säger Hansen.