skip to main content
SwedishNorwegianFinnishDanish

Möt Tom Kristensens okände bror

januari 7, 2016

Den danske Le Mans-legenden Tom Kristensen växte upp på en Shellstation tillsammans med sin bror Jacob. Och nu är det Jacob som vill nå världstoppen i racing.

De flesta nordbor har hört talas om Tom Kristensen, dansken som nio gånger har vunnit Le Mans 24-timmars. Men inte så många vet att hans yngre bror, Jacob, också håller på med racing. Jacob Kristensen är 43 år och driver resebyrån K-Travel, som arrangerar resor till Le Mans 24-timmars och olika Formel 1-tävlingar runt om i världen. Dessutom deltar han i 24h-serien, ett mästerskap som består av flera 24-timmarslopp på olika banor i Europa.

Vi på Pit Stop fick en pratstund med Jacob Kristensen.

Vilka är de bästa resultat du har nått i din karriär?
Två gånger har jag blivit dansk mästare i danska Endurance Championship och jag vann även 24-timmarstävlingen i Dubai 2014 och 12-timmars på Mugello 2015.

Har du själv funderat på att köra Le Mans 24-timmars, som din bror?
Ett tag möjligen, men nu är jag kanske för gammal. Jag kom igång med tävlandet lite senare än Tom, och dessutom ägnar jag mycket tid åt mitt företag.

Har din bror hjälpt dig mycket i din tävlingskarriär?
Ja, han har alltid gett mig råd och bra tips.

Har du någonsin varit avundsjuk på din brors framgångar?
Aldrig – men jag är stolt över honom. Jag är stolt över allt han har uppnått, och kanske ännu mer stolt över hur han hanterar sina framgångar. Trots att han är en internationell stjärna har han båda fötterna på jorden.

Vilket är ditt förhållande till Shell?
Jag har en speciell relation till Shell genom att jag är född och uppvuxen på en Shellstation i Hobro. Som barn följde jag naturligtvis med i min brors tävlingskarriär, och han var alltid sponsrad av Shell. Därför vet jag allt om hur viktigt det är med bra smörjmedel och bra bränsle.

Hur viktigt är det med bra smörjoljor i motorsporten?
Bra smörjmedel är avgörande inom motorsporten, för att motorerna ska fungera optimalt. Det gäller i synnerhet för uthållighetstävlingar på 12 eller 24 timmar. När en motor ska arbeta i 24 timmar ställer det höga krav på oljan. Det är något som vi i teamet har ett starkt fokus på, och det är därför vi använder Shells smörjmedel.

Vilka är dina planer för framtiden?
Mästerskapet som vi kör, 24H-serien, har nu blivit en officiell serie inom FIA, det internationella motorsportförbundet. Så vårt mål är att vinna FIA-serien år 2016!

Vi på Univar önskar Jacob Kristensen lycka till inför 2016 års säsong!