skip to main content
SwedishNorwegianFinnishDanish

Kör du med för lite olja i motorn?

november 17, 2015

Hur ofta kollar du oljenivån i motorn? Och vet du hur mycket olja du ska fylla på? Univars tekniska expert Christoffer Hansen ger råd om hur du ska ta hand om din motor.

– Många kör sina motorer med för lite olja. Det kan få allvarliga konsekvenser. Det värsta som kan hända är naturligtvis att motorn havererar. Men det finns mycket annat negativt som kan inträffa innan motorn tar skada, säger Christoffer Hansen.

Motoroljan är avgörande för att motor ska fungera bra. Det smörjer motorn, fångar in stoftpartiklar och ser till att alla komponenter håller rätt temperatur.

– Man kan säga att oljan är på ständig resa genom motorn. Oljan fyller viktiga uppgifter på vägen, och det är viktigt att den får vila mellan varven i oljetråget, så att den fungerar lika bra under nästa varv genom motorn. Annars slits motorn onormalt mycket.

Skillnaden mellan det lägsta och högsta strecket på mätstickan kan motsvara upp till en liter olja. Om oljenivån ligger under maxmarkeringen är det redan för lite olja i motorn, och den olja som finns belastas onödigt mycket.

– Om du kör med en liter för lite olja smörjer den inte lika bra, motorn håller inte rätt temperatur och stoftpartiklar spolas inte ut lika effektivt.

Det är inte heller bra att köra med för mycket olja i motorn. Det ökar friktionen och genererar för mycket värme. Det ökar också trycket i motorn på ett onödigt sätt, eftersom det blir för mycket olja i smörjkanalerna. Den optimala oljenivån är därför exakt vid maxmarkeringen på oljestickan.

Här är Univars 5 tips för att kolla oljan:

  1. Kontrollera oljenivån efter varje tusen km körning.
  2. Motorn ska ha normal arbetstemperatur, men bör ha stått stilla några minuter innan du kontrollerar oljan
  3. Oljenivån ska alltid ligga vid maxmarkeringen på oljestickan. Varken högre eller lägre
  4. Om oljenivån ligger under maxmarkeringen på mätstickan måste man fylla på med olja som håller minst lika hög kvalitet som den verkstaden använder
  5. Besök http://lubematch.shell.se/ för att hitta rätt olja till din bil